Projekti kokkuvõte

 Projekt: „Liikumine ja sport hoiab meid tervete ja tugevatena.“

 (Soovituslik tegevussuund - Liikumise, tervise - ja koolisport 2021/2022 õppeaastal)

 

Koostööprojekt, milles osales Tallinna Asunduse- ja Tallinna Ülemiste Lasteaiad. Projekt kestis sügisest 2021 kuni kevadeni 2022 aastal.

Projektist sai väljakutse, sest Ülemiste Lasteaias toimub töö valdavalt vene keelt kõnelevate lastega ja lasteaia eripäraks on tasandusrühmade olemasolu. Tallinna Asunduse Lasteaias käib õppetöö eesti keeles ja lasteaias on tavarühmad ning uuendusliku suuna saanud väikeklassi põhimõttel töötav sobitusrühm.

Eesmärkide seadmisel arvestati mõlema lasteaia kõikide osapooltega ning laste võimete ja oskustega. Lisaks langes projekt ajale, mil riik kehtestas pandeemiast tulenevad piirangud ning see tingis läbimõeldud ja väga täpsed teostused õppetegevustele.

Eesmärkide elluviimisel tuli rakendada oskuslikult aktiivõpet, nutivahendite ja veebirakenduste kasutamist, et muuta võimalikult mitmekesiseks alusharidust ja valdkondade lõimist liikumise, tervise-ja spordiga.

Lapsest lähtuv õpetamine ja suunamine andis igale õppeprotsessis osalejale võimaluse omandada uusi teadmisi paindlikult ja  rakendada õpitud oskusi viisil, mis tagaks kordamineku/eduelamuse ja lisaks seeläbi enesekindlust.

Püstitatud eesmärgid saavutasid kevadeks tulemuslikud näitajad:

Koostöö kahe lasteaia vahel toimus projektis plaanitud ajakava järgi, kõik tegevused on fikseeritud ja toetatud pildimaterjalide, klippide ja märkmetega. Projektile on loodud oma blogi Tallinna Asunduse Lasteaia kodulehele, millega saavad huvi korral kõik tutvuda.

Laste kehaline võimekus arenes läbi õppeaasta: laste füüsiline vorm paranes ja vastupidavus pikenes. Seda näitasid õppekäigud ja ühised liikumistegevused, kus ajamõõt ja jõudlus pikenes.

Lapsed omandasid läbi tervisekasvatuse ja liikumise teiste valdkondadega seotud oskusi N: matemaatika, mina ja keskkond jne. paranesid arvutamise, hulkade moodustamise jmt. matemaatika oskused, ümbritseva keskkonnaga seotud teadmised ning teadmised ja oskused, mis on seotud tervisekasvatusega jne.

Läbi aktiivõppe omandasid lapsed teadmisi liikluskasvatusest, arenes tähelepanuvõime ja kirjaoskus. Laps täitis õppekäigul vaatluslehti, kus kajastusid lapse tähelepanekud ja teadmised. Kevadel sooritasid koolieelikud õppeaasta vältel omandatud teadmiste põhjal jalakäija eksami. Õpetaja analüüsis materjale.

Paranes koostöö erineva emakeelega laste vahel, ühised liikumistegevused näitasid, et liikumine ja mäng aitavad omandada ja laiendada tegevustega seotud sõnavara ja toetada riigikeele õpet.

Tervise ja liikumisega seotud tegevuste ettevalmistamisel ja teostusel kasutati teadlikult  uusi väljundeid ja võimalusi veebirakenduste ja nutivahendite kasutamisel, õppisid nii õpetajad, kui lapsed. Loodud mängud lõid õppetegevustele rühmades lisaväärtust lõimides õppevaldkonnad aktiivse liikumisega. Aktiivõppe tegevusi jagasid õpetajad lasteaiaga seotud osapooltele läbi Eliisi ja lasteaia Facebooki lehe.

Liikumine ja sport oli abiks laste ja personali vaimse – ja füüsilise tervise tasakaalustamisel, koostöösse kaasati kõik lapsed ja täiskasvanud. Läbiviidud tegevustest andsid tagasisidet õpetajad.

Tallinna Asunduse-ja Ülemiste Lasteaiad lõid kaasa tervise- ja spordiga seotud ettevõtmistel koos teiste kogukonna alusharidusasutustega,  näidates oma aktiivse osavõtuga tahet ühiselt panustada ja tegutseda. Lasteaiad panustasid ja aitasid luua ning jagada lisaväärtusi teadmiste ja oskuste jagamisega ning vastastikku omandamisega.

Projekti võib pidada edukaks, koostöö toimis, ajamäär oli piisav ja seatud eesmärgid said valdavas osas täidetud. Projekti tegevused rikastasid mõlema lasteaia õppeaastat. Uusi võimalusi, oskusi ja teadmisi liikumisest, spordist ja terviseedendusest omandasid nii lapsed, kui ka täiskasvanud.

 

Comments

Popular posts from this blog

Tegevused septembris, oktoobris ja novembris

Tegevused märtsis, aprillis ja mais

Tegevused detsembris, jaanuaris ja veebruaris